Friday, August 27, 2010

Buah Melaka

 
Bahan-bahan (Utk 20 biji):

10 helai daun pandan -kisar dan ambil airnya
2 ketul gula melaka
2 cawan tepung pulut
1 biji kelapa parut- ambil putihnya sahaja
secubit garam- digaulkan bersama kelapa





Cara penyediaan:

1. Bancuh tepung bersama air daun pandan sehingga boleh diuli serata lembut dan tidak melekat di tangan. (agak2 boleh dicubit)
2. Cubit adunan sebesar guli, masukkan gula melaka yg telah dipotong kecil2 ditengah2 adunan, bulatkan, dan pastikan menutupi keseluruhan gula.
3. Masukkan ke dalam air yg sedang mendidih. Ulang sehingga 5-6 ketul.
4. Bila bebola timbul, bolehlah diangkat, dan ditapis sebentar sblm digaul dgn kelapa yang telah digaul dengan garam terlebih dahulu.
5. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment